Bir Programlama Dili Nasıl Öğrenilir ?

Günümüzde teknolojinin hızlıca gelişmesi ve özellikle de yazılım sektörünün son zamanlarda aşırı revaçta olması sebebiyle 7'den 70'e herkesin aklında acaba nasıl yazılım öğrenebilirim sorusu oluşmaya başladı. Biz de kodlamaklazım ekibi olarak bu yazıyı kaleme almaya karar verdik. Gelin maddeler halinde bir programlama dilini nasıl öğrenebileceğimize göz atalım. İlk olarak yazılımın tanımıyla başlayalım.

Yazılım program da denilen, bir bilgisayarı belirli işlevleri yerine getirmek üzere yöneten, bilgisayara ne yapacağını söyleyen, kodlanmış komutlar dizisidir. Yazılım sayesinde donanımı yönetebilir, kendimiz için özel uygulamalar yapabiliriz.


1- Bir Programlama Dili Seçmek

Bir programlama dili seçmeden önce ilgi alanınız olan yazılım alt dallarını incelemenizi tavsiye ederim. Ben bu konu hakkında hangi programlama dili nerede kullanılır adlı bir makale yayınlamıştım. Bu linkten makaleye ulaşarak bazı programlama dilleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Şimdi gelelim konumuza.

Benim tavsiyem ve internette okuduğum makaleler sonucunda basit sözdizimi olan ve kolay öğrenilebilen programlama dilleri ile yazılım öğrenmeye başlamanız sizin faydanıza olacaktır. Bu konuda hemen hemen herkesin önerebileceği iki dil Javascript ve Python'dur. Ama dil seçmeden önce hangi alanda programlama yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Mobil, web, masaüstü programlama, yapay zeka gibi işleri yapmak için farklı programlama dilleri bulunmaktadır. Seçmekte zorlanıyorsanız sektörde revaçta olanları araştırıp kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz.

2- Hangi Alanda Program Geliştireceğine Karar Vermek

Yukarıda da bahsettiğim gibi kendinize bir alan seçmelisiniz. Mobil , Web , Masaüstü, Görüntü İşleme, Gömülü sistem yazılımları gibi bir çok yazılım alt dalı bulunmaktadır. Burda karar verirken dikkat etmeniz gereken nokta ve kendinize sormanız gereke soru şudur. Ben hangisini yaparsam daha çok mutlu olurum ?

Evet bu soruyu sorduktan sonra beyninizde bir kıvılcım çakacaktır ve muhtemelen kendinizi Google'da araştırma yaparken bulacaksınızdır. Önemli olan ilk araştırmayı yapmak. Kendi mutlu olduğunuz alanı ve öğrenmek istediğiniz dili seçtikten sonra gerisi zaten yavaş yavaş gelecektir.

3- Programlama Dilleri Temelleri Hakkında Araştırma Yapmak

Genelde programlama dillerinin hepsinde benzer yapılar kullanılmaktadır. Bu yapılardan bazıları döngüler, koşullu ifadeler, temel sözdizimi kuralları olabilir. Öncelikle bunları araştırmanızı tavsiye ederim. Daha sonrasında ise "Bir programlama dili nasıl çalışır ?","Derlenen ve yorumlanan programlama dilleri nelerdir ?", "Sektörde hangi programlama dili daha çok kullanılır ?" gibi sorulara cevap bulmamız gerekmektedir. Çünkü bir dile başladığımız zaman belli bir seviyeye gelmeden sürekli başka dillere yönelirsek bu bize pek bir şey katmaz. Buradan ömür boyunca sadece bir dille yazılım yapmanız gerektiği sonucunu çıkarmayın lütfen. Bir dilde uzman olduktan sonra diğer dilleri öğrenmenizi tavsiye ederim. O zaman temel yapıları bildiğiniz için diğer dillere adapte olmanız daha kolay olacaktır.

4- Bol Bol Pratik Yapın

Programlama ilk başta kolay gelebilir. Ve çabuk çabuk konuları bitirmek isteyebilirsiniz (Başıma geldi ben yandım siz yanmayın diye anlatıyorum). Programlama öğrenirken ilk başta konular hep kolaydır. Ekrana yazdırma döngüler, koşullu ifadeler gibi. Eğer yeni başladıysanız bu konuları öğrenme aşamasındaysanız internetten algoritma sorularını araştırıp onu öğrendiğiniz programlama dili ile yazmaya çalışın. Mesela hesap makinası uygulaması. Her dilde yaptığımız meşhur örnektir.

5- Sosyal Medyada Topluluklara Katılın

Özellikle facebook, discord uygulamalrında bolca yazılım frupları bulunmaktadır. Hatta facebookta her dile ait grup bulunmaktadır. Bu grupların genel amacı karşılaştığımız sorunlar hakkında yardım almak ya da başkalarının karşılaştığı sorunlara çözüm bulmak için yardım etmektir. Bu gruplardaki sorunları inceleyebilir kendiniz çözmeye de çalışabilirsiniz. Bu ufkunuzu genişletecektir.

6- Kurs ve Seminerlere Katılın

Artık günümüzde bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Zaten yazılım sektöründe her şey bilgisayar başında geçtiği için bir tık ile istediğimiz bilgiye çabucak ulaşabiliriz. Araştırma yapmayı arama motorlorunda düzgün arama yapmayı iyi öğrenmemiz lazım. Arkadaşlar konu dağılmış uyarmıyorsunuz da ayıp ! :)

Özellikle Udemy uygulamasında çok uygun fiyata hatta bazen bedavaya kurs bulmak mümkündür. Youtube ve bazı internet sitelerinde de kaynak bulunabilmektedir. Buradaki kursları inceleyerek ve katılarak hem CV'nize katkıda bulunur hem de daha kolay yazılım öğrenebilirsiniz.

7- Proje Geliştirin

Eğer bir programlama Dilinde temel konuları öğrendiyseniz bu temel seviyede proje geliştirmeye başlayacağınız anlamına geliyordur. Bir proje geliştirmeye başladığınızda binbir türlü zorluklarla karşılaşacaksınız. Bu sorunları çözdükçe özgüveniniz yerinize gelecek, hatta sorunları araştırırken yeni insanlarla tanışacak ve sosyalleşme imkanınız olacak. Bir dil öğrenmenin en temel kurallarından birinin proje geliştirmek olduğunu düşünüyorum.

8- Daha Önce Yazılmış Uygulama Kodlarını İncelemek

Artık open source diye bir kavram var. Anlamı açık kaynak demek. Open source yazılımlar geliştirilebilir ve her türlü erişime sahiptir. Yani siz o kodu inceleyebilir, üzerinde geliştirmeler yapabilirsiniz. Yazılım öğrenirken başkalarının yazdığı kodları inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Bu da ufkunuzu açacaktır.Github sitesinde milyonlarca open source proje bulunmaktadır ve her dilde proje bulabilirsiniz. Burada öğrendiğiniz programlama dili ile yazılmış projeleri inceleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

9- Programlama Dilinin Kendi Dökümanını Okumak

Yapacağınız ilk şeylerden biri de programlama dilinin kendi dökümanını okumaktır. Bu sayede öğrenmek istediğiniz programlama dili hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Artık programlama dilleri veya frameworkler piyasaya sürülürken Türkçe dökümanlarını da sunuyorlar. Bu yüzden bunu yapmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

10- KOD YAZARKEN HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN !

Babam bana sürekli derdi ki en iyi esnaf en çok batmış olan esnaftır. Birçok iş adamının geçmişini incelediğinizde neredeyse hepsi defalarca parasız kalmış ve çoğu hiçbir şeyi yokken zirvelere yükselmiştir. Şunu unutmayın hata yapmak sizi zor duruma düşürebilir ama acı da insanı güçlendirir. Ne kadar çok hata yaparsanız o kadar gelişeceksiniz. Zaten kendinizde zamanla bunu anlayacaksınız. Kodda hata olabilir, yazılımda hata olabilir ve siz bunları çözmekte zorlanabilirsiniz. Ama asla pes etmeyin devamında çok güzel şeyler sizi beliyor olacak.


Sizlere programlama dilini nasıl öğrenebilirim konusunda verebileceğim temel bilgiler bu kadar. Öğrenme aşamasında en çok karşılaşılan sorunlar belli bir aşamadan sonra zorlanıp pes etmek veya sürekli farklı dillere yönelmektir. Hedefiniz tek olsun önce bir dil seçin ve uzmanlaşın ondan sonra istediğiniz kadar dil öğrenmek isteyebilirsiniz. Sektörde her şeyden parça parça olması yerine bir şeyden tam olması tercih ediliyor çünkü.

Esen Kalın.

YAZAR HAKKINDA

26 Yaşında. Araştırmayı seven, bir şeyler öğretmeye meraklı bir Bilgisayar Mühendisi

2 YORUM

Serhat Buldu

07-April-2022

adamsın


sanane,

10-March-2023

anlamadım


Yorum Yap

@COPYRIGHT KodlamakLazım Tüm Hakları Saklıdır.