Databaseler şüphesiz yazılımdaki en önemli şeylerden biridir. Peki, database nedir? Database ne işe yarar? İşte bu makalemizde bunları öğreneceğiz.
Öncelikle database'in Türkçesi veritabanıdır ve Türkçesinden belli olduğu gibi databaseler verileri depolamaya yarar. Database veri paylaşmanıza, silmenize ve okumanızda yardımcı olur. Databaseler bir çok yerde kulllanılır, örneğin kayıt olmak, giriş yapmak için, gönderi veya gönderileri paylaşmak için kullanılır.
Veritabanları bir çok alanda kullanılabilir. Web siteleri, oyunlar, veri madenciliği yapay zeka gibi alanlarda veritabanlarına ihtiyaç vardır. Bir proje geliştirdiğimizi varsayalım. Üyelik sistemi olan bir proje. Bu projedeki ye bilgilerini veritabanında tutmamız gereklidir aksi takdirde güvenlik açığı ortaya çıkacaktır. Aynı şekilde bir oyun geliştirdiğimizi düşünelim. Kullanıcının skor bilgileri ve oyun ile ilgili bilgileri o oyunun veritabanında tutulur. Hangi bölümde kaldığı kaç canı olduğu gibi.
1 - Firebase:
Eğer ücretsiz bir veritabanı istiyorsanız firebase iyi bir tercihtir! 10GBlık bir veritabanının yanında dosya kayıt edebileceğiniz bir storage( depo ) veriyor! Hemde ücretsiz! Tabii ücretli versiyonları da var.
2 - MySql:
MySql veritabanları arasında en popüleri bile olabilir, ücretsiz olması dışında firebase'in aksine aldığınız sunucunun alanına kadar veri yükleyebilirsiniz.
3 - MongoDB:
MongoDB'nin firebase gibi hem ücretli hem ücretsiz versiyonları var.
MongoDB 'nin depolama alanı sizin aldığınız pakete göre değişir.
Bir çok database'e veri kayıt ederken veriyi nereye kaydediyorsanız örneğin bu şu olsun: database.com/kodlamaklazim/database/kayitlar.json .
Diyelim ki yefee adında bi veriyi kayitlar adlı kısma kayıt ediyoruz. Veriyi kayıt ettiğimizde yolu şifrelenmiş oluyor yanii direk kayitlar.json'da bulamıyoruz, kayitlar/rastgeleolusturulmuskelime/yefee
Diyerek veriyi görebiliyoruz. Örneğin:
database.com/kodlamaklazim/database/kayitlar/MHWJUAI10638W/yefee
Yolu böyle belirtiyoruz.
Bu veritabanından veritabanına göre değişir ve bunun cevabı bu makalede maalesef ki değil. Diyelim ki veritabanlarını araştırdınız ve bir veritabanı aldınız(ücretsiz veritabanları da var.)
nasıl bilgi kayıt edeceksiniz?
Bu yazılım dillerine göre değişir, örneğin vanilla javascript ve JavaScript frameworkleri için axios kullanabilirsiniz ama örneğin c# için başka bir şekilde veritabanına veri kaydedersiniz. Bugünlük benden bu kadar, görüşmek üzere :)