Merhaba KodlamakLazım Ailesi :)
Bu yazımda sizlere yazılıma nereden ve nasıl başlamanız gerektiğini kendi bakış açımdan anlatmaya çalışacağım.
Yazılım öğrenmeye karar verdiysen kendine 2 soru sormanı istiyorum senden.
Eğer bu soruya cevabın evet ise hiç vakit kaybetme hemen öğrenmeye başla. Ama cevabın hayır ise ama yazılım öğrenmeyi gerçekten istiyorsan önce sabretmeyi öğrenmelisin. Yazılım uzun ve gerçekten sabır gerektiren bir süreçtir.
Eğer pes etmeyi sevmiyorsan ve mücadeleci biriysen bu meslek tam sana göre. Uzun ver zorlu bir parkur gibi düşün. Sürekli karşına engeller çıkacak ama sen her engelde üstüne koyarak devam edeceksin. Ve gittikçe bu alanda daha iyi bir seviyeye geldiğini fark edeceksin :)
Gelelim asıl meseleye. Kafanda tüm sorular bitti, öğrenmeye karar verdin ama hangi programlama dilinden veya nereden başlayacağını bilmiyorsun. Sana kendimce tavsiye vereceğim ama aşağıda yazanlar tamamen benim gözlemlerim ve kişisel fikirlerimdir bunu da dikkate almanı istiyorum. :)
Yaklaşık 2 yıldır sektörde aktif olarak çalışan bir web developer olarak Web ve Mobil sektörleri Türkiye pazarında uzun süre revaçta kalacak gibi duruyor. Burada birazda kendi kararlarını almak zorundasın. Bir kaynakla yetinmeyip bir kaç makale daha okumalı , sektörde çalışan insanların da fikirlerini almalısın. Örneğin Web yazılımcısı olmak istiyorsun sana kesinlikle önereceğim dil Javascript'tir. Şu an aşırı popüler ve arkasında sağlam geliştiriciler var. Tabi bunun için ilk başta temel seviyede de Olsa Html ve Css öğrenmeni tavsiye ederim. Mobil yazılım geliştirmek istiyorsan React Native, Flutter, Swift ve Kotlin dillerini biraz araştırıp birinden başlamanı tavsiye ederim. Yapay zeka, Artırılmış gerçeklik, Veri madenciliği gibi şeylere meraklıysan mutlaka Python öğrenmelisin.
1) Javascript
2) Python
3) Java
Son bir kaç yıldır gördüğüm kadarıyla Javascript ve Python hep ilk 2'de oldu. Bunun en büyük sebeplerinden biri öğrenilmesi kolay olması ve sektörde çok geniş alanlara hitap etmeleri. Uzun yıllar da popülerlik ve kullanım alanında bu iki dil zirvede olacak gibi görünüyor.
Yazımı burada bitiriyorum. Daha iyi bir dünya için KodlamakLazım Unutma :)