Herkese merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda sektörde çalışan arkadaşlarımdan ve kendi tecrübelerimden yola çıkarak Yazılımcıların iş görüşmesinde sıklıkla karşılaştığı sorulardan bahsedeceğim.
Bu yazıyı okuduktan sonra muhtemelen hepiniz "Aaaa bu soruların bir kısmı ya da tamamı bana soruldu." diyeceksiniz.
Konuya başlamadan önce bu konuyu gruplamak istiyorum. Ağırlıklı olarak Web ve Mobil alanında sorulan sorulardan bahsedeceğim.
Kendim sektörde çalışan bir web yazılımcı olarak bu güne kadar girdiğim mülakatlarda bana sorulan bir kaç soruyu sizinle paylaşmak istiyorum .
1- Abstract Class nedir ?
Nesne yönelimli programlama mimarisinde önemli bir yere sahip olan abstract class'lar neredeyse her mülakatta karşıma çıktı. Bilmiyorsanız bile görüşmeden önce 5 10 dakika göz gezdirmenizi tavsiye ederim
2- Interface Nedir ?
Abstarct sınıflara benzeyen bir nesne yönelimli programlama terimi. Genellikle Back end Developer Mülakatlarında sorulur.
3- Abstract ve Interface Farkları
Bu iki terim arasındaki farklara mutlaka bakmanız gerekli. Eğer abstract ve interface tek başına sorulduysa bilin ki peşinden bu ikisi arasındaki fark gelecektir.
4- Solid Prensiplerini biliyor musun ?
Solid prensipleri nesne yönelimli programlama ile daha düzenli kod yazmamız için geliştirilmiş, yazılımın daha esnek, okunabilir ve geliştirilebilir olmasını sağlayan prensiplerdir. İkinci iş görüşmemde bunu sormuşlardı ben bilmiyordum. :)
5- Class Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Nesne yönelimli programlamanın temelini oluşturan yapılardır. Bu sadece tanımı, detaylı öğrenmeniz faydalı olacaktır.
6- Static Nedir ? Static metotlara nasıl ulaşılır ?
İçinde buluduğu sınıftan nesne oluşturulmadan veya hiç bir nesneye referans olmadan kullanılabilen üyeler static olarak isimlendirilir.
7- Kalıtım Nedir ?
Bir sınıfın başka bir sınıfa ait özellik ve metotları kendine miras almasına kalıtım denir.
8- Referans Tip nedir ?
Belleğin heap bölgesinde tutulan veri tipine referans tip denir.
9- İnner, Left,Right, Outer Join nedir ?
Sql bilgisi istenilen kısımlarda yani Back End Developer mülakatlarında sıklıkla sorulan sorulardır. Tablo birleştirme işlemlerinde kullanılırlar.
10- Desing Pattern'leri açıklayıp örnek verir misiniz ?
Design Pattern'ler kodların belli bir hiyerarşi ve düzen içerisinde yazılması için oluşturulmuş kurallardır. Mesela Observer, Mvc, Solid prensipleri basit design patternlere örnektir.
11- Mvc Nedir ?
MVC model-view-controller şeklinde kod yazmamızı sağlayan bir yapıdır.
12- Cacheleme Yöntemi nedir ?
Cache sistemi web sayfamızın ya da uygulamamızın görüntülerini, yazılarını belli bir süreliğine belleğe alma işlemidir. Javascript ya da css yazanlar iyi bilir bazen yaptıkları değişiklikler hemen görünmez. Çünkü tarayıcı belleğe kaydetmiştir.
13- Framework (Çatı) Nedir ?
Bir programlama dilinde kodu daha kısa ve düzenli şekilde yazabileceğimiz yapılar olabilir. Bu yapılara Framework adı verilir. Mesela Php için laravel, Javascript için ReactJS bu yapılara örnektir.
14- Api Nedir ?
Api başka sunucudan veya uygulamadan kendi uygulamamıza ya da kendi uygulamamızdan başka uygulamalara veri aktarım için kullandığımız bir yöntemdir.
15- Process ve Thread arasındaki fark nedir ?
Thread'ler, proses içinde bulunurlar ve aynı adres uzayını paylaşırlar. Bir proses içinde birden fazla iş yürütmek mümkündür.
16- Lazy Loading Nedir ?
Bir kod parçacığının ya da programın sadece ihtiyaç duyulduğu zamanda kullanılması durumudur.
17- Neden Nesne Yönelimli Programlama yapmalıyız ?
Bu konu biraz derin ancak kısaca daha düzenli ve okunabilir kod yazmak, kod tekrarını engellemek için kullanmalıyız deseniz bile en azından fikir sahibi olduğunuzu belli etmiş olursunuz.
Teknik konularda akılma gelenler şimdilik bu kadar. Biraz da teknik konular dışında sorulan sorulara bakalım.
1- Önceki işinizden neden ayrıldınız ?
Eğer daha önce bir yerde çalıştıysanız bu soruyla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Tavsiyem bu konuda yalan söylememeniz ve eski çalıştığınız firmayı kötülememeniz. Çünkü işveren eski firmayı kötüleyen bize neler yapmaz mantığıyla size yaklaşacaktır.
2- En zayıf noktanız nedir ?
Benin en nefret ettiğim soru budur. İnsan bu soruya maruz kaldığında bile geriliyor. Ben genelde insanlara çabuk güvenirim derim.
3- Maaş beklentin nedir ?
Burdan yeni mezun arkadaşlara sesleniyorum. Okulda hocalarınızın dediği şey ilk önce paraya bakmayın kendinizi geliştirin. Bunu yapmayın hem maaşınızı alın hem kendinizi geliştirin. Eğer para önemli değil moduna girerseniz benim gibi 1 sene sadece asgari ücrete çalışırsınız.
4- Güçlü yönlerin nelerdir ?
Bu soruda da problem çözme yeteneklerinizden ve stress yönetiminizden bahsedebilirsiniz.
5- Biraz kendinden bahseder misin ?
Kısa cümlelerle kendinizi anlatmanız yeterli olacaktır.
Yukarıdaki sorular iş görüşmesine hazırlanmanız için temel seviyede yeterli olacaktır. Ancak görüşmede dikkat etmeniz gereken en önemli husus bu işi gerçekten istediğinizi karşı tarafa hissettirmektir. Görüşmelerde fazla lakayıt olmamak ve sorulara ciddiyetle cevap vermek size artı puan kazandıracaktır. Eğer ilk iş tecrübesi için görüşme gerçekleştiriyorsanız istekli, heyecanlı ve enerjik olun ama fazla da zıplamayın. Sürekli gülümseyin ve sorulara cevap veremeseniz bile pozitif enerji yaymaya çalışın. İlk iş tecrübesi için genellikle isteğe ve problem çözme becerilerinize odaklanırlar.
Bu yazımızda sizlere Yazılımcılara Mülakatlarda sorulan sorulardan ve görüşme detaylarından bahsetmeye çalıştım. Okuduğunuz için teşekkür ederim. :)
Paylaşım için Teşekkür ederim Saygılarımla..
Bu soruları soran düşük bir firma ise tabi ki asgari ücrete tabi olursun. Bunlar da soru mu? Yapay genelleştirilmiş sorular, böyle bir firmaya giriyorsan şikayet etmeyeceksin. Kallavi firmaya girersen (O beklediğin uygun maaşı almak istiyorsan) seni müla
+ for the post
Hi i love you... bye
Aycan
01-July-2021Teşekkürler! Pozitiv adam :)