GENEL KÜLTÜRÜMÜ NASIL GELİŞTİREBİLİRİM ?

Bu yazımda; Genel kültürlü bir birey olmayı, genel kültürlü olmanın faydalarını, belli başlı genel kültür platformlarını ve daha fazlasını anlatacağım. 


GENEL KÜLTÜRÜN TANIMIYLA BAŞLAYAYIM 


Genel kültür en yaygın haliyle; bilmemiz gereken hayatımızı kolaylaştıracak bilgiler bütünüdür. Peki hangi bilgilere sahip olursak kendimizi genel kültürlü kabul edebiliriz? 


KISACA AÇIKLAYAYIM 


Hakkında bilgi sahibi olmamız gereken konuları on başlıkla en aza indirgeyebiliriz. Burada on başlık vereceğim ama bunlar en aza indirgenmiş -sade- halleridir. Bu yüzden kendinizi sadece on başlıkla sınırlandırmayın. Bilginin ve kültürün sınırı yoktur. Karşınıza birtakım bilgiler çıkmış olsa da öğrendiğinizi zannedersiniz ama hemen ardından başka tür bilgiler sizi karşıladığında bu döngünün sürekli devinim halinde olduğunu anlarsınız. Biz buna bilginin “Dinamizm Gücü” adını veriyoruz.  


10 BAŞLIĞI ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİM: 


1- Sosyoloji 

2- Siyaset 

3- Felsefe 

4- Ekonomi 

5- Teknoloji 

6- Bilim 

7- Din 

8- Sanat 

9- Tarih 

10- Psikoloji 

Genel kültürünüzün artması için; yukarıda saydığım on farklı bilim dalından en azından birkaç tanesine ilgi duyup araştırarak kendinizi o alanlarda geliştirmeniz gerekir. 


TAM OLARAK NASIL GELİŞİRİZ? 

İlk olarak aklınıza da geldiğini umuyorum, klişe ama çok önemli bir basamak var “kitap okumak.” Kitap okuyan bir insanın genel kültürsüz kalması mümkün değildir. Bilhassa kişisel gelişim kitapları burada büyük rol oynuyor. 


KİTAPLAR HARİCİNDE NE YAPABİLİRİZ? 

Farklı kaynaklardan, farklı platformlardan destek almanız gereklidir. Örneğin youtube. Evet evet youtube. Bireysel gelişim açısından gayet kapsamlı bir platformdur. Binlerce içeriğe ulaşmanıza imkan sunuyor. TED konuşmaları var; dünyaca ünlü başarılı iş adamlarının, yaşam koçlarının tavsiyelerinin bulunduğu videolar var. Hepsi buraya sıralanamayacak kadar fazladır. Siz aklınıza gelen herhangi bir konuyu aratarak binlerce içeriğe ulaşabilirsiniz.  


BUNLARA EK OLARAK: 

Sosyal faaliyetlerde bulunmak, gazete ve makale okumak, haber izlemek, ülke ve dünya gündemini takip edip haberdar olmakta genel kültür açısından yadsınamayacak derecede önemlidir. 

  • Genel kültür ve onu elde etmek genel anlamıyla yukarıda anlattığım gibidir. Ancak bizim “Ultra Genel Kültür” olarak adlandırdığımız iki kavram daha var ve bunlar farkındalık yaratan kavramlardır. 
  • 1- Yabancı dil bilmek 
  • 2- Yazılım bilmek 

Yabancı dil ve yazılım bilmek, genel kültür açısından fark yaratan iki özelliktir. Bunları öğrenmek ise özel ve yoğun bir çaba gerektirir. Bunları elde ettiğiniz takdirde kolunuzdaki altın bilezikler olurlar. Hem genel kültürünüzü geliştirmiş olursunuz hem de fırsatlardan fazlaca yararlanma hakkına sahip olursunuz. 


BURAYA KADAR Kİ KISMI ÖZETLEMEK GEREKİRSE ÖNERİLERİM ŞUNLARDIR: 


  1. Kitap okuyun.  
  2. Sosyoloji, Bilim, Din, Felsefe, Siyaset, Ekonomi, Tarih, Psikoloji, Teknoloji ve Sanat bilimlerinde kendinizi geliştirin.  
  3. Kişisel gelişim içeriklerinden faydalanın. 
  4. Gazete ve makaleler okuyun. 
  5. Haberleri izleyin, ülke ve dünya gündeminden haberdar olun. 
  6. Yabancı dil öğrenin. 
  7. Yazılım öğrenin. 



ÖNERDİĞİM 5 KİTAP: 


  1. Outliers (ÇİZGİNİN DIŞINDAKİLER) 
  2. TED Gibi Konuş 
  3. Zafer Sızlanarak Kazanılmaz 
  4. Zengin Baba Yoksul Baba  
  5. 1984 


ÖNERDİĞİM 5 FİLM: 


  1. Sevginin Gücü (Bajrangi Bhaijaan
  2. Umudunu Kaybetme 
  3. The Social Network (Sosyal Ağ)
  4. Çizgili pijamalı çocuk
  5. Most (the bridge)


ÖNERDİĞİM 5 KANAL: 


  1. Barış Özcan 
  2. Hikmet Anıl Öztekin 
  3. Beyhan Budak 
  4. Haluk Tatar 
  5. Ruhi Çenet 


GENEL KÜLTÜRLÜ OLMAK NE İŞİMİZE YARAR? 


  • Toplumda söz sahibi oluruz. 
  • Olaylara bakış açımız gelişir. 
  • Çevremizden saygı görürüz. 
  • Çevremizde dinlenen oluruz. 
  • Üretici kabiliyetimiz gelişir. 
  • Davranışlarımız iyi yönde şekillenir. 
  • Çevremizde örnek alınırız...


BONUS ÖNERİLER: 


  1. Etrafınızdakilerden farklı olun. 
  2. İnsanları maddi durumlarına göre değerlendirmeyin. 
  3. Nezaketli olun. 
  4. Vaktinizi verimli kullanın. 
  5. İnsanların söylediklerini umursamayın çünkü suyun üzerinde bile yürüseniz “kesin yüzme bilmiyor” diyenler çıkacaktır. 
  6. Duruşunuzu bozmayın ve üç konudan asla ödün vermeyin. “Aileniz, hayalleriniz ve itibarınız.” 
  7. Bazı şeyleri kendinize saklamayı öğrenin çünkü her halini anlatan değersizleşir. Herkese güvenen yarı yolda kalır. Her bildiğini söyleyen cahil kabul edilir. Her övgüye aldanan kaybeder ve her sırrını açığa vuran yalnızlaşır. 
  8. Yanlış insanlara doğru davrandığınız için kendinizi suçlamayın. Sizin davranışlarınız sizin hakkınızdaki her şeyi, onların davranışları ise onlar hakkındaki her şeyi açığa vurur. 
  9. Dört şeyden asla utanmayın. “kendinizden, ailenizden, geçmişinizden ve olamadıklarınızdan.” 
  10. Anlatmak istediğiniz şeyi nasıl söyleyeceğinizi geliştirin. Çünkü utangaçlığın sebebi; söyleyecek bir şeyin olmaması da olabilir. 
  11. Her şeyinizi herkese anlatmayın. Farkında olmadan bir düşmanınızı eğitiyor olabilirsiniz. 
  12. Kimseden bir beklenti içerisinde olmayın. Bir şeylerin gitmesine izin verin. İnsanları düşünmeyin, kendinize odaklanın. Ruhsal, fiziksel ve finansal başarınıza odaklanın.


OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

YAZAR HAKKINDA

Genç, Hevesli, İdealleri Olan bir kadın

0 YORUM

Bu konuya henüz yorum yapılmamış

Yorum Yap

@COPYRIGHT KodlamakLazım Tüm Hakları Saklıdır.