Open Source (Açık Kaynak) Nedir ?

Dilimize açık kaynak ifadesiyle giriş yapan Open Source deyimi yazılım dünyasında, özellikle günümüzde yazılımın diğer sektörlerden ön plana çıkmasıyla daha da önem kazanmıştır. Açık kaynak yazılımlar bizlere tam anlamıyla özgürlük sağlar. Şimdi sizlerle bu konuyu enine boyuna tartışacağız faydalı ve zararlı yönlerinden bahsedeceğiz.

Open Source Nedir ?

Patent kavramını muhtemelen hepiniz duymuşsunuzdur. Bir ürün geliştirildiğinde başkaları faydalanmasın eğer faydalanacaksa bize de kazancından pay versin diyorsak o ürünün patentini alırız. Ve bir başkası o ürüne benzer ve ya aynı ürün yapacaksa bizden izin almalı bize de kârından pay vermelidir. Yazılım ve teknoloji dünyasında da bu böyledir.

Açık kaynak yazılımlar temel anlamda tüm kodları, bilgileri ve dağıtım izni halka açık olan yazılımlardır. Kullandığınız veya geliştirme yaptığınız zaman herhangi bir ücret talep etmezler.

Açık kaynak yazılımlar akıllı saatlerden cep telefonlarına, televizyonlardan işletim sistemlerine kadar her alanda karşımıza çıkmaktadır.


Neden Open Source Kullanırız ?

Kullanım Kolaylığı

Bunun bir çok sebebi olabilir. En basitinden örnek vermek gerekirse Türkiye'de neredeyse tüm bilgisayarlarda Windows işletim sistemi kullanılıyor. Windows açık kaynak kodlu bir işletim sistemi değil ve içerde neler döndüğünü biz bilmiyoruz. Windows'u kötülemek amacında değilim. Ayrıca windows üzerinde geliştirme yapmak oldukça sıkıntılı ve zahmetli. Mesela linux işletim sistemi açık kaynaklı. Bilgisayarınıza linux kurduğunuz zaman istediğiniz her şeye ulaşabiliyorsunuz ve yönetim tamamen sizin elinizde oluyor. Linux bir yayla gibidir içinde istediğin yere istediğin gibi at koşturabilirsin. Ama windows hipodrom gibidir sadece belli yerlerinde ata binebilirsin.

Güvenlik

Açık kaynak kodlu yazılımlar geniş kitleler tarafından kullanılıyor. Arkasında güçlü bir geliştirici desteği var. Üstelik her şeyi de kendiniz yönetebiliyorsunuz. Ama hiç bir yazılımda %100 güvenlikten söz edilemez. Meşhur bir laf var mutlaka duymuşsunuzdur. "Her sistemde mutlaka bir açık vardır". Açık kaynak kodlu yazılımlar benim görüşüme ve yaptığım araştırmalara göre kapalı kaynak kodlu yazılımlardan daha güvenlidir. Bir nedenini sizinle paylaşmak istiyorum. Mesela x işletim sistemi kapalı kaynak kodlu y işletim sistemi ise açık kaynak kodlu olsun. Siz x işletim sisteminde dosyalar oluşturuyorsunuz, makeleler yazıyorsunuz, notlar yazıyorsunuz, oyun giriş bilgilerini saklıyorsunuz falan. Ama bu işletim sistemi bu bilgileri belki de kendi veritabanına kaydediyor ve kötü şeyler yapmak için kullanıyor olabilir. Arka planda ne olduğunu görmediğiniz için bu konuda fikir sahibi olmanız pek mümkün değil.

Aynı işlemleri açık kaynak olan y işletim sisteminde yaptığınızı düşünün. Tüm kodlar elinizin altında ben bu dosyayı kaydedince başka bir yere gidiyor mu ? Başka biri görüyor mu gibi şeylerle araştırma yaparak ulaşabilirsiniz.

Geniş Kullanıcı Kitlesi

Açık kaynak kodlu yazılımlarla birden fazla kişi ilgilendiği için bir açık veya bir sorun olduğu zaman daha çabuk çözülebilir.

Yazılımların Geliştirilebilirliği

Bir yazılım yaptığınızı düşünün. Açık kaynak kodlu. Bu yazılımı birden fazla kişi farkedip eklemeler yaparak ya da size fikir vererek yazılımdaki hatalarınız bulmanıza yardımcı olabilir, ek modüller için fikirler verebilir. Böylelikle yazılımınız daha da gelişir.

Maliyet

Açık kaynak kodlu yazılımların kullanılması ve geliştirilmesi ücretsizdir. Açık kaynak kodlu yazılımları kullanmak için herhangi bir lisans ya da telif ücreti ödemezsiniz.


Temel avantajlarını bu şekilde sıralayabiliriz. Şimdi biraz da açık kaynak kodlu yazılımların popüler olanlarından biraz bahsedelim.

Açık Kaynak Programlama Dilleri

PHP

Php 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından ramamen open source olarak piyasaya sürülmüştür. Günümüzde oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir ve gördüğünüz web sitelerinin çoğunun back end tarafı php ile yazılmıştır.

Python

Python dili 1990 yılında Guido Van Rossum tarafından açık kaynaklı olarak piyasaya sürülmüştür. Günümüzde yapay zeka, görüntü işleme gibi bir çok alanda kullanılmaktadır ve oldukça popülerdir

Java

Java James Gosling tarafından 1995 yılında piyasaya sürülmüş nesne tabanlı bir programlama dilidir.

C

1970'lerde piyasaya sürülmüş ve ününü hala kaybetmemiş olan C dili günümüzde de hala oldukça popülerdir. Modern programlama dillerinin babası olarak kabul edilir.

Açık Kaynak İşletim Sistemleri

Android

Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Günümüzdeki mobil cihazların genelinde android kullanılmaktadır.

Linux

Linux en çok bilinen, geliştiriciler tarafından en çok kullanılan açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Günümüzde açık kaynak olarak kulalnılan işletim sistemlerinin çoğu linux dağıtımıdır. Türkiye'de Linux dağıtımı olan Pardus işletim sistemini Tübitak desteği ile geliştirmiştir.

Ubuntu

Ubuntu ilk olarak askeriyeler için geliştirilmiş ancak sonradan geliştiricelerin ve kullanıcılarında ilgisini çekmeyi başaran, oldukça güvenilir ve açık kaynak kodlu bilr işletim sistemidir. Ubuntu Linux tabanlıdır.

Debian

Debian 1993 yılında piyasaya sürülmüş Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.


Sizlere elimden geldiğince open source ( açık kaynak) kodlu yazılımlar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım beğenirsiniz. :)

Esen kalın.


YAZAR HAKKINDA

26 Yaşında. Araştırmayı seven, bir şeyler öğretmeye meraklı bir Bilgisayar Mühendisi

0 YORUM

Bu konuya henüz yorum yapılmamış

Yorum Yap

@COPYRIGHT KodlamakLazım Tüm Hakları Saklıdır.